1 od 3 osobe pogrešno mjeri krvni tlak

Pravilno mjerenje krvnog tlaka
Medikor stručni tim
Datum objave: 17.05.2023.

Zašto postoje dva broja za očitavanje krvnog tlaka?

To su dva važna broja i potrebno je tek nekoliko minuta kako biste ga izmjerili.

Arterijski krvni tlak je pritisak krvi na stijenku arterije. Krvni tlak mjerimo tlakomjerom (medicinskim uređajem za mjerenje krvnoga tlaka), a vrijednost se izražava u milimetrima žive (mmHg). Dobivena se vrijednost sastoji od dva broja, poput 130/80, za koji kažemo da je “130 kroz 80”.

Prvo je vaš sistolički krvni tlak tzv. „gornji“ tlak (kada srce izbacuje krv u arterije). Druga vrijednost je vaš dijastolički tzv. „donji“ tlak (kada se srce opušta da bi primilo krv).

 

Kako znati što znače izmjerene vrijednosti?

Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, opterećuje vaše srce i krvne žile te vas čini osjetljivijima za srčani i moždani udar. Normalni krvni tlak smatra se između 120-129 (sistolički) i 80-84 (dijastolički).

Definicija visokog krvnog tlaka, prema ESC / ESH smjernicama () iz 2018., je iznad 140/90 mmHg. Ako ga mjerite u udobnosti vlastitoga doma, gdje ćete vjerojatno biti opušteniji, granica je nešto niža na 135/85.

Imajte na umu da očitanja krvnoga tlaka možete dobiti kod kuće, ali samo liječnik može pravilno postaviti dijagnozu hipertenzije.

Ako je vaš krvni tlak između 120/80 i 140/90, možda ćete u budućnosti imati rizik za razvoj hipertenzije, osim ako poduzmete mjere prevencije i stavite krvni tlak pod kontrolu. To se naziva prehipertenzija.

Očitavanje krvnog tlaka preko 180/120 opasno je visoko. Liječnici ovo nazivaju hipertenzivnom krizom i zahtijeva hitno liječenje.

Sistolički krvni tlak, najviši broj, važniji je od dijastoličkog krvnog tlaka kod osoba starijih od 40 godina, a to je zato što je bolji prediktor moždanog i srčanog udara. Samo jedan od dva broja mora biti veći nego što bi trebao biti da bi se računao kao povišeni krvni tlak.

Sve se to može sažeti u tablici krvnog tlaka, ovako:

 

 

Da biste provjerili krvni tlak prema tablici, počnite od sistoličkog tlaka s lijeve strane i pomaknite prst udesno dok ne dođete do vrijednosti  dijastoličkog krvnog  tlak. Boja će vam ukazati u kojoj ste kategoriji klasifikacije krvnog tlaka.

 

Praćenje krvnog tlaka tijekom vremena

Imajte na umu da vam jedno čitanje ne govori mnogo. Potrebno je uzeti u prosjeku više očitanja, primjerice ujutro i navečer tjedan dana. Možete pratiti svoja mjerenja upisivanjem vrijednosti u dnevnik krvnoga tlaka pisanjem na papiru ili besplatno preuzmite aplikaciju (npr. OMRON Connect) za evidenciju dobivenih vrijednosti u digitalnom obliku (podatke na taj način možete lakše poslati i svom liječniku).

 

Odaberite vrhunske uređaje za mjerenje krvnog tlaka iz Medikor ponude.

 

Informacije dostupne na službenoj stranici  Medikora, podnaslov „Novosti“,  nisu zamjena za stručani medicinski savjet ili njegu. Medikor preporučuje savjetovanje s liječnikom ukoliko imate zdravstvenih problema ili pitanja.

 

 

References:

Williams B, Giuseppe M, Spiering W, et al. (2018). 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertension, 36(10). doi: 10.1097/HJH.0000000000001940

Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/kardiovaskularno-zdravlje/325

 

Izdvojeni članci

Proizvodi

Akcija mjeseca

Omron tlakomjeri za nadlakticu

Novo u ponudi

Nadolozeći Medikor dani zdravlja


Impressum Izjava o kolačićima Obavijest o obradi osobnih podataka